Friday, 17 August 2012

are we deserve it?

hey korang!~ assalamualaikum :) 
waahhh!!! nak raya dah..~ ceehh excited ah tu en??semua org dok busy update status tnye raye mane baju raye colour ape..siap ade cite ade 6pasang seyh!~ satu jubah la ape laa..perrgghh~ kaya babe..haha aq setahun satuuuuuu je baju raye tu pon da lbey from ckup..just diz year je xde baju raye sbb bajet smue dah lari kat wedding amrah :) still its okay for me sbb bnyak je ag baju yg tahun2 lepas punye elok ag en..bersyukur dgn ape yg ade.. 



well bila ckap pasal syawal yg bakal menjelma nieh,supposedly kte smue peka n sedar yg ramadhan bakal pergi..sekejap je ag..sedar xsedar dah hampir sbulan pon kte berpuase :) Alhamdulillah aq puase penuh this year..muehehehe *bngge* so xpayah laa ganti..buat puase 6 je :DD 

org ckap syawal nieh bulan kemenangan buat umat islam..tanda kemenangan kte yg berjaya melawan hawa nafsu sepanjang berpuasa..tanda kejayaan kite menempuh satu bulan yg dimana kite smue diuji dgn lapar dahaga,hiburan sane sini n kalau kte perhatikan same2 smue nieh actually nafsu kan?nafsu nak makan bnyak tyme iftar..nafsu nak beli baju+kasut raya bnyak2..nafsu modified rumah..cehhh apekah? :P hahaha tu nafsu jugak ape dowh,nafsu yg mengawal kte apabile kte terlalu berlebihan n melampau sehingga membazir..waahhh pandai aq bwat ayat skema mcm naja :P kah3! 




aq selalu terfikir bile dikatakan syawal itu bulan kemenangan,adakah kite benar2 rasa yakin n percaya bahawa kite layak menerima anugerah syawal itu sebenarnye? lets think..hows our ramadhan?kite buat ke amal sedekah mcm mana nabi anjurkan?solat 5waktu ckup x??kite tunaikan x zakat?kite same2 x mengimarahkan masjid berteraweh or kalau xmampu pon solat kat rumah..istiqamah x?ke awal2 ramadhan je kite buat?biar 8rakaat je asalkan istiqamah..renung2 kan adakah ramadhan kali nieh berjaya mendidik kite menjadi seorng penyabar bile mane nak berbuke ya Allah makan gelojoh sungguh,org baru seteguk air die dah abes sepinggan??adakah berjaya kite mengkhatam walau sekali quran?at least xpun bukak x quran tuh one page everyday?lailatul qadr kte kejar ke x? 


" مَنْ صَامَ رَمَضَانَ اِيْمَاناً وَاحْتِسَاباً غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ ". 

Maksudnya : " Sesiapa yang berpuasa Ramadan dengan penuh keimanan dan pengharapan akan diampunkan segala dosanya yang telah lalu " 

bnyak lagi yg boley dipersoalkan kepada diri kite sendiri sahabat2 :) kite nieh actually qualified x nak jadi graduan ramadhan?layak ke nak terima anugerah syawal?mcm contoh laa kan student skolah rendah nak amik UPSR dah pas raya nieh,ye d0k? haha adek aq lettew ==” adek study!!hehe ok back to contoh : si A nieh belajar mcm nak xnak,maen2 je,xbukak buku,relation dgn Allah+makayah+cikgu+kawan xjage..then bile dah abes exam result dpat 5D (contoh eh)..pastu tbe2 dpat anugerah kecemerlangan sekali dgn budak 5A dpat naek atas pentas same2..pernah x jadi situasi ni?xde kan?sbb ape??sbb die xlayak..die xcemerlang pun..so die xterpilih or tersenarai laa as excellent student..gler ape pengetua tuh nak kasi kan..same laa situasi mcm kte..kalau ramadhan kite buat maen,xtentu hala solat,puase je lebih..xmanfaatkan dgn zikir n quran or even kalau malas sngat dgr org bace quran pon dpat pahala beb..mcm aq,aq suke baring sebelah tok bile tok mngaji..sbb aq nak dgr..tok xkesah pon..jiah pon same,tyme die mngaji aq baring je atas riba die..die xkesah pon..kan jiah?? ngeh3 *rindu hg* bukan nak kate aq bagus,nak kate kat sini aq pon kdg2 ade perasaan malas tuh..so last choice aq tuh je laa.. 




kawan2 smue :) kite mcm tu pon Allah still anugerahkan syawal kat smue,Dia xpilih2 pun mcm pengetua ke ape..haha *merepek ape syamam* n mcm biase laa termasuk laa aq,bile nak raya waahh persiapan raya bukan maen..xsabar benar nye nak raya kan..jalan berjam2 pusing bape kali jalan tar tu pon xpe..xde hal laa..kan3? haha xrase lawak ke?xrase mcm malu ke bile kte punye ramadhan xseberapa tapi kite yg tergedik2 n mngade nak menikmati syawal tuh nanti..syawal tuh actually reward yg Allah kasi kat kte :) btol x?kan lebih bermakna n manis kalau kite make sure reward yg Dia kasi kat kite tuh ade erti..bukan saje2..menunjukkan we deserve it,prove to Him that we’re grateful with everything he gave us dgn memastikan ramadhan kite memberi 1001 improvement walaupun hanya sebulan..*membebel plak aq* teheee~ aq pon bukan laa nak kata bagus sngat everyday buat amal..just nak share ape yg terlintas kat fikiran aq bile org dok sibuk ckap syawal tanda kemenangan..syawal tanda kejayaan..kejayaan apekah yg sebenarnye dimaksudkan?fikir3!jgn cume angguk2 je mengiyakan ape org ckap..fikir ape maksud disebalik tu..bukan sekadar jadi bak burung belatuk..bile org ckap sdey nye,sayu nye ramadhan dah nak pergi..angguk3,update status sdey nye ramadhan bakal meninggalkan kite..like page ramadhan don’t leave us n blablabla..10minutes pas tu lupe dah,sibuk ckap pasal kueh raya xsiap ag plak..aduuhaaiii~~ tu bukan action yg sepatutnye kte buat..


yeah mmg btol xsalah..bagus laa mengingatkan smue org yang ramadhan will be leaving soon..xsalah :) cume nye niat sebenar kite tuh..adakah kte betul2 sedar n sedih ramadhan bakal pergi..atau just sekadar trend?org ckap pasal kesyahduan (pergh ayat) nye laa ape laa then kite pun terhegeh2 nak bwat bnde yg same..what the fish bro/sis??maksudkan ape yg hang kata weyh..jgn sekadar kata,but display it in action..aq xde laa maksud kan ouhh sdey kan so nanges laa merintih2..wuwuwuu~~ ramadhan~~ wuwuwu~ *kene ketuk dgn tok sat g kowt* daakk aiiihhh~~ haha maksud nye disini is sisa2 ramadhan yg ade nieh gune kan laa sebaek nye..iyeee btol bile ramai yg ckap entah laa ramadhan akan dtg sempat ke nak jumpe lagi..bagus sape yg ade perasaan mcm tuh...but make it valuable dgn berusaha menjadikan ramadhan kali nieh yg terbaek kite mampu buat :) bukan just sekadar cakap2 dimulut atau update status..every year update bnde yg same je..tpi diri sendiri xnak impr0ve..lawak kan??tol x?? 




again aq nak ckap xsalah weyh nak seronok2 nak raye..TAK SALAH..tak berdosa pon…malah bagus laa actually..tpi dalam kegembiraan n kesenangan hati (apekah?) nak menyambut syawal nanti apelah salah nye kite duduk sejenak n fikir ramadhan kali nieh ape je aq da bwat..muhasabah diri..xpayah tnye org,fikir sendiri..aq nieh betul2 dah ade improvement ke walau sedikit? fikir :) Allah beri akal untuk ape kawan2??haaa! pandai pun~~ untuk berfikir^^ haa satu ag!!~ improvement tuh bukan tngok berat badan turun ke x,ke naek melampau..hahahaha TAK,okey!!? gigit jugak sorng2 nieh.. 

Sememangnya agama Islam tidak melarang kita membuat persediaan bagi memeriahkan sambutan hari raya. Ini kerana hari raya adalah hari kemenangan kita ummat Islam melaksanakan rukun Islam ketiga dan berjaya menumpaskan hawa nafsu dan godaan syaitan.Cuma kita diberi peringatan agar jangan mengabaikan nilai dan roh Ramadan sehingga seolah-olah ibadah puasa yang kita kerjakan langsung tiada memberi kesan yang baik kepada diri kita.


last but not least (cehh mcm karangan) semoga ramadhan kali nieh menjadi titik tolak kite smue untuk sentiasa menjadi lebih baek from before..semoga ade hikmah mengapa Allah still hidupkan kite untuk same2 meraikan syawal nanti dan memberi peluang lagi kepada kite untuk terus mengabdikan diri kepada-Nya dalam syawal akan datang..fikirkan knape aq ckap mcm tuh..gune akal hg sekali sekali :) ingat!jgn hanye mengangguk..kalau aq tersilap atau salah please tegur..tu laa gune nye akal n ilmu pengetahuan babe..bile kte apply akal n also ilmu yg kte ade,kite xkan sekadar mngangguk je,but kte akan cube cerna n detect points atau mistakes dalam sesuatu tuh..pehe dop mu? walaweyhh!~ haha mentang2 nak jadi warga UMK dah kan..bajet ckap kelate plop doh!haha alahaaiii jeli~ kenape laa kau dalam hutan ==” cehh tbe2..okay laa..nak blah..aq update nieh dkat lappy je beno nye..nak on9 xley T_T sobs3 wi-fi dah abes..aq laa punye keje..astagfirullah syamam! jahat nguh mu neyh..kesian iqram punye wi-fi..sumpah sebersalah :( sorry broo~ janji xgune bnyak dah pas nieh (kowt)..teheee~~ nanti sok bley on9 nak update kat blog..keh3~ papaaaiiii!! take care~ thanks sbb sudi bace :) 

p/s : org kate dituntut memakai pakaian terbaek kite tyme syawal nanti..kan? ohyeah :) but that doesn’t mean kite kene pakai baju baru..kdg2 baju baru pon bukan baju terbaek kite..ye d0ok? fikir2 kan^^ 

- August 16, 2012 3:06PM -

this nyte mungkin last teraweh T_T jum teraweh ramai2!! -august 17-


❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

4 comments:

  1. ny post yg pling hebat bella pnah baca~!! (y)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aiseeyyy~~ xde ape sngat pun...ade org laen ag hebat berkata2 :))

      Delete
  2. kebanyakan 'org laen' yg hebat berkata2 2 x sehebat kak tusy and 'org laen' 2 citer pon pendek2 and copy paste je~ *ops >.< lau kak tusy nyerr ayat nmpkk original jerr~!! ;DDD

    ReplyDelete