Friday, 6 July 2012

kerana sayangkan 'die' itu juge sunnah Nabi :)

hey assalamualaikum^^~
waahh lame da xupdate kan~ aceeyyt padahal xde la lame mane pon...haha
korang nak tawu?ary tuh aq sdey yg amat sbb xdapat hantar jiha masuk asrama :( sbb aq bangun lambat so ummi pun tinggalkan la aq sorng2 je kat rumah nieh...awwnn~ salah aq laa jugak kan sape suruh bangun lambat ==" xdapat laa aq nak singgah skolah aq n amik sijil spm..laen kali laa kowt..laen kali tuh pon aq blom tawu ag bile..haaiisshh~

okay2 straight to the point je keyh...ary nie aq nak story mory pasal binatang yg paleng2 aq suke n syg gler nak mati...kalau bahase inggeris org panggil cat..kalau bahasa arab org sebut 'kittun'...kalau bahase korea aq xtawu laa ehehekk3~ *nak jugak korea* but org melayu kite panggil kucing^^~ selalu kalau tanye org,eh apsal eh kau suke kucing haa?mesti org akan ckap sbb comey!!sbb cute!!gebu!!hahaha kankan??yeah aq xmenafikan aq pon kdg2 berada dalam golongan itu...tngok kucing lalu je pandang mcm nampak artis ==" then tergedik2 sorng2,comey!acucucu comey!! *merepek mnde gokk* sile abaikan..hoho


but terdapat jugak segelintir org yg benci gler kucing especially kucing2 jalanan,kucing2 kurap..kotor and kurus...selalu bnyak jenis2 kucing mcm nie kat pasar,kedai makan n blablabla~ ade yg sepak2 laa,ade yg pukul2 laa n ade jugak yg kejam gler nak mati potong kaki kucing :( sdey aq tngok video (kat mane ntah lupe sumber nye) kucing tuh kene potong kaki...why why why?ape salah die?knape layan die mcm tuh...die pon nak hidup...die pon makhluk tuhan...die pon ade perasaan saket,even die xde akal n perasaan tapi die pon boleh mengalirkan air mate kowt...system body die pon ade receptor yg detect pain...bukan korang je manusia ade...haiwan pon ade..kalau sape2 potong even jari korang je melalak kan??saket kan??kalau org sepak2 korang,pukul2 korang...saket kan??dorng pon saket jugak bangang~ *bajeyt bengang* haha ok proceed balek...

its okay kalau xsuke..its allryte kalau allergic dgn their fur or ape2 je...but at least jgn laa mendera~ jgn laa menyeksa...jgn laa menghina...dosa tawu x menghina makhluk Allah...even bab* n anjing pon korang xley nak hina n seksa die tawu...sbb die makhluk Allah~ mcm2 mane hina pon dorng itu xbermaksud dorng boleh diperlakukan sesuka hati...kalau xsuke elak,kalau benci jgn pandang,kalau mnyampah tutup mate tuh buat2 je buta n xnampak..senang kan??susah ke??tawu x mengasihi kucing tu sbnarnye sunnah Nabi~ haaa~ pastu?xnak ke ikut sunnah Nabi?ustaz kite2 smue slalu kan ckap,kalau ikut sunnah Nabi nanti kat akhirat Nabi bg syafaat,Nabi mngaku ummat...kalau seksa binatang,bukan je xdapat syafaat but also dapat laknat,ntah2 Nabi xmngaku ummat..:) cam ne neyh?!! haha


korang tawu x kisah Nabi dgn kucing die..??meh aq story ckit kat korang..pendek je cte die..ehek3~ name kucing die Muezza...nak kate betape syg nye Nabi kat kucing die..sampai ade sekali tuh Nabi nak amik jubah die but tbe2 die tngok Muezza tuh dok syok tidoq kat atas jubah die...disebabkan Nabi nie xnak ganggu kucing kesayangan die tuh so die pon potong laa belahan lengan jubah yg Muezza dok tidoq tuh...n Muezza nie plak disebabkan die terlalu syg kan Nabi so setiap kali Nabi balek rumah je die akan menunduk kat nabi...pastu nabi akan mengusap lembut badan Muezza tanda die pon syg kat kucing die :) comel kan??hik3^^~ aahh~ satu perangai Muezza yg nabi suke is Muezza suke mengiau2 tyme dengar azan n seolah2 suare die kalau dengar mcm ikut lantunan azan...then Nabi nie setiap kali ade tetamu dtg rumah die,die suke mngendong Muezza n pastu die akan ribakan kucing die kat atas paha die...soooo swweeett^^~ kankankan??

plus para sahabat baginda pon banyak jugak yg kasihkan haiwan bergelar kucing nieh kan??contoh mcm abu hurairah or name btol die Abdul Rahman bin Sakhar...diceritekan mcm mane dapat gelaran Abu hurairah nie is tyme die jumpe anak kucing yg hilang ibu,tyme tuh abu hurairah nie die otw nak g masjid...so sbb die rase mcm alooorrhh cian nye so die pon amik laa anak kucing tuh n letak dalam baju besar die..pastu tyme kat masjid Nabi perasan n tanye kat die ape dalam baju die...die pon ckap laa anak kucing yg die baru jumpe...from that laa die dapat gelaran "abu hurairah",nabi yg kasi gelaran tuh kat die...^^~
“Seorang wanita telah diseksa Allah pada hari kiamat lantaran dia mengurung seekor kucing sehingga kucing itu mati. Kerana itu Allah memasukkannya ke dalam neraka. Kucing itu dikurungnya tanpa diberi makan dan minum dan tidak pula dilepaskannya supaya ia dapat menangkap makanannya yang terdapat di bumi.” (Hadis direkodkan oleh Bukhari dan Muslim)

so kesimpulan kat sini jgn laa benci kucing...:) kdg2 menyayangi xbermaksud kite kene amik die n belai die...usap die...kiss die (mcm aq selalu buat kat kucing aq..suke3!!) hahakk...but cukup laa sekadar senyum bile nampak die...kasi die makan even ckit je kite mampu kasi...ingat laa tuh makhluk Allah~ makhluk yg Nabi kasih2 kan...kalau kite xmampu bwat mcm ape yg Nabi buat,sekurang2 nye jgn laa kite bwat bnde jahat n xbaek kat die..kan? :) aq suke ayah aq..sbb kalau tyme kitorng tnggal kat selangor dlu...rumah kitorng mcm cat nursery pon ade gak..die pantang gler jumpe kucing2 kurap n kurus..mesti die bawak balek..mandikan..sapu ubat kat kurap kucing tuh..kasi makan...bile kucing tuh dah sihat baru ayah aq lepaskan...kalau kat kedai makan,bile ayah tngok kucing lapar me0ow3 mintak makanan,tyme org dok syuhh2,sepak2 kucing tuh,ayah aq baling sekor ikan or ayam kat kucing tuh :) die xbising ape pun...senyap je makan nasi die...tu satu perangai ayah yg aq respect gler nak mampos ah...hahaha


kucing aq??haha aq ade 3ekor kucing...sekor betina...yg betina tuh warne putih+oren+hitam...die kecik je badan die even dah tua dah rasenye...tulang rangke die mmg kecik..haha but kalau sekali beranak,fuuhh~ anak smpai 6,7ekor...nie dah bape kali dah beranak..ahaha~ ayah aq die bela anak2 kucing tuh sampai dah abes menyusu n besar sikit je,then die kasi kat jiran sikit2,pakcik2 aq sikit..haha xlarat w0o nak jage smue..mau nye bankrupt bapak aq..haha lg 2ekor tuh warne oren...tapi sekor dah nyanyuk..yg nyanyuk tuh name die minyeo~ so ayah letak kat luar...xley bg duk dalam rumah nanti die berak merate2..haha tyme makan ayah kasi laa makan tapi kat luar..


nie name die simba...kitorang jumpe kat rumah sewa kakak aq yg 2nd tuh..bile ntah xingat..dlu die kecik je..kuat lari sane sni..now gemuk gler ah keje tido je..hahaha


ag sekor nieh je yg duk dalam rumah till now n sangat2 laa aktif...thats our simba^^~ aisshh die nieh laa yg menyebabkan hari2 aq sengsare...ekekeke *kidding...mane x nye,kalau aq makan tuh,xabes2 die dok jilat2 jari kaki aq,me0ow2 nak jugak..siap buat muke 20sen..haha tapi yg bagus nye die tngok je,die xde plak nak amik n bawak lari..*ade laa sekali due* tu yg aq suke sngat2 pasal die..die cam respect tuan :) pastu kalau aq isi makanan die,die makan n ade ah baki ag en...but then die mintak ag!!haha padahal dalam bekas die ade ag makanan,suruh plak tambah! haha mngade heck~ so aq yg dah malas nak dgr die membebel meoww3 so aq tuang je laa kat die..haha ckup laa ary2 kene bebel dgn "mereka"..nie nak dgr die plak membebel =="


nie satu ag perangai die yg bwat aq mcm nak gile..haha aq tinggal jap je lappy aq..balek2 je die dah bersantai2 plak atas keyboard aq..tyme aq on9 tuh die nak jugak on9!!kalau aq tngok movie die nak jugak tngok movie!! haha kadang2 suke2 hati die je jalan atas keyboard aq..mcm xde jalan laen!!padahal aq ade je nie dpan lappy..sengal nak mampos~ hohoho case ni bukan aq sorng je yg mengalami nye malah aq rase seluruh rakyat bumi turut menghadapi masalah yg same..kua3~ but kalau aq,mcm kesah plak kan,aq angkat je laa die n letak kat bawah....kdg2 aq geram sngat tyme die lalu atas keyboard aq,aq kejar die n bgi kat ayah...suruh ayah spining die..haha ayah buat ah...maen cucuk2 perut die,pastu die try nak tangkap jari ayah..haha kesian die...comel je tngok kene buli dgn ayah..haha ayah aq nieh plak,kalau maen dgn simba tuh, mcm maen dgn baby ==" excited nak mam je kan~ ummi pon same jugak..hahaha paleng2 aq suke kalau die dtg n tido dgn aq...:) pastu aq tarik die naek atas lengan aq..die tido laa...haha comel3!!but die selalu nye suke tido dkat ayah...jeles3!! ekekeke~ kalau aq kacau die tido die cam fed up ah asyik kene kacau then die lari g tido tmpat laen lak..fine fine >.<


statement kat atas nieh mcm betul gler kan..hahaha
okay lah...aq sbnarnye xberniat nak menulis post yg panjang..kerana aq xsabar nak maen game yg berjaya menarik perhatian aq..haha lawak heck maen tuh sbb boleh tngok org lukis2...buruk gler n kelakar nak mati...hahahaha plus malu jugak sbb aq lukis pon buruk ==" kdg2 segan nak maen dgn org yg kite kenal..kalau xkenal selambe badak je laa kan,sbb pastu xjumpe die dah..hahha but aq always laa jugak maen dgn kawan2 aq mcm faiz n nazwan n also adlin..haha aq maen nieh,adek2 aq tngok n gelak kan aq sekali..mmg sengal heck laa kan~ eh eh eh lupe nak ckap ape name game tuh...name die "Draw My Thing"..aq maen kat fb..hehe


seronok sngat...try ah maen...even mcm childish n merepek n xsmart mcm diablo,dota,pes n blablabla tuh laa but somehow its help to release tension...hahaha aq mmg gelak gler ah tyme maen nieh...sbb ade yg spelling pon xreti...lukis xreti...kasi hint dalam bahase dorng...ade yg jawab dalam bahase dorng pon ade!! hahaa ape dorng mencarut aq xfaham ar..LOL~ ade jugak yg siap chatting kat situ..org dok focus maen die chatting lee plop! haha lawak2...tu bukan chat site laa awop,tu game site..haha ok2...ckup ah tuh aq merepek kat sni..makin lame nanti makin melalut laa plak aq kan...okie dokie!!papaaii korang..take care always n jgn lupe jage kesihatan keyh^^~ thanks 4visiting n korang mmg gempak! adi0os!~



❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

9 comments:

  1. avery good entry~

    ReplyDelete
  2. huiyy..comelnye kucing2 tue!!! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe kankan?? sngat cute kowt :D

      Delete
  3. kucing comel.. aku tak faham kenapa masih ada yang takutkan kucing.. LOLz

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah..tu arrhh..pelik sungguh..kalau alergic tu ye laa memang logic en..kalau takut mcm pelik arr sbb xde ah harm mane sngat pun kucing nieh actually..hahaha

      Delete
  4. bella x berapa suka kucing tp xderr sampai nkk pukul2 dyerr~ sian gakk~ slalu aderr kucing datang at umah bella wat mkerr kesian~ lau camtu slalunyerr bella bg dyerr mknn~ yg bella xskerr nyerr kucing yg suka 'kejar' org~ xphm naperr dyerr suka 'kejar' bella~ hisshh seram tol~ x tau arr kak tusy pnah knerr kejar ngn kucing err x~ ;PPP ape2 hal bella adore sgt ngn kak tusy~ and thanks arr sbb share story psl nabi muhammad ngn kucing 2~!! bnykknyerr ilmu kak tusy~!! <33333 b'tuah arr bella dpt kwn cam kak tusy ny~!!! *___* semoga kak tusy tergolong dalam kalangan ahli syurga~!!!! <3333 :))))))))))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouuhhh yeke...xpe xsuke,every person akan ade bende yg die xsuke :) asalkan jgn abuse die..dosa besar..kan3?? waahhh bngge nye akak dpat adek mcm nieh,amalan yg sngat terpuji tu taw bagi makan dkat kucing :) thats means adek ade humanity value yg tinggi..adek still bwat baek kat bnde yg adek xsuke..thats c0ol! :) heee~~ ouhh yeke..kalau akak,akak kejar die balek..teheee~~

      Allahu Rabbi^^~ Ilmu Allah lagi luas syg..akak bnyak bnde xtawu lagi sbenarnye...bnyak improvement xde :( adek kene selalu tegur akak ye...akak pun bertuah dpat kenal dgn bella yg baek hati n comel nieh ;) AMIN3!! thanks awak..terharu akak awak doakan akak mcm tuh...T^T huuu~ thanks sngat...moga awak juga tergolong dalam kalangan ahli syurga,aminnnn~~~~~~

      Delete
    2. heheh xperr eh~? (`・ω・´) urm betul 2 betul~!! (─‿‿─) sape yg suka abuse binatang 2 mmg x b'hati perut langsung~!! ఠ_ఠ lau abuse2 ny bella mmg slalu at kedai makan~ ಥ_ಥ sedihnyerr tngokk kucing yg terbiar ny~~ ಥ_ಥ nakk bela tp bella x biasa ngn kucing~ v(ಥ ̯ ಥ)v heheh bella biasa je kak tusy~ ( ^_^)sape2 yg tngokk kucing wat mkerr kesian mesty akn cair an~?( ^_^)hehehe terima kasih diatas pujian itu,wahai kak tusy yang amat berbudi bahasa~ (ღ˘◡˘ღ) wah3 beraninyerr kak tusy nakk kejar balekk kucing uh~? ╚(•⌂•)╝ ny kucing bkn sebarangan kucing tau kak tusy~!!! ╚(•⌂•)╝ kucing ny leh daftar masukk sukan olimpik~!! ╚(•⌂•)╝

      hmm betul kata2 kak tusy 2~(✿◠‿◠)(◕‿◕✿)urm bella rasa kak tusy da cukup sempurna and bella rasa bella lagi rendah drpd kak tusy~! (⊙̃.o tp okay~ bella akn tegur kak tusy lau aderr something wrong~ ✌.ʕʘ‿ʘʔ.✌ kalau ada hehehe~ ✌.ʕʘ‿ʘʔ.✌ hehehe bella pon sama~ x sangka dapat kwn yang baik cam kak tusy ny~ \(*^▽^*)/ bella rasa kak tusy kawan yg buat bella rasa feeling yg bella xpnah rasa arr~!! ٩(͡๏̮͡๏)۶ <- sorry ayat mcm tunggang terbalekk~!! ε=ε=ε=┌(;*´Д`)ノ hehehe xkan aderr ayat yg boleh melafazkan betapa pentingnya kak tusy pada bella~ <- terjiwang lakk sorry~ ┌( ಠ_ಠ)┘ alamak berjela2 lakk bella reply ny~ sorry kak tusy~ bella ny mmg kuat membebel~!! ┌( ಠ_ಠ)┘ tahpapetah an~?

      hehehehe~ (≧◡≦) (≧◡≦) bella rasa senang mendoakan kak tusy~!! (≧◡≦)sbb kak tusy terlalu baekk ngn bella~ щ(゚Д゚щ) and kasihmu selalu ku terima~~!! щ(゚Д゚щ) щ(゚Д゚щ) \(*^▽^*)/\(*^▽^*)/ *sorry lau ayat asyikk x b'tempat~!! ┌( ಠ_ಠ)┘ bella pasti kak tusy akan jadi ahli syurga~!! (。◕‿◕。) ya,amin~!! ●‿●

      Delete