Tuesday, 10 July 2012

A gud daughter?

hey hey hey for those who read my blog...
assalamualaikum :)

kali nie nak cakap pasal mak n ayah....everyone mesti ade mak n ayah..kan3??..even though they had gone..still korang mesti ade..^^~ same ah mcm aq...aq ade ummi+ayah...well aq syg gler nak mati ah kat ummi+ayah aq en :) korang pon mesti syg kat mak n ayah korang en??btol x??hik3~


actually ape tuh mak n ayah?..

they are the one who will catch u when u fall,never leave u,they knows the best for u..they will guide u to live in this world,they are the one who taught u what is the meaning of love,the one who will protect u,the one who will cry for u in anytime and will take gud care of u when u fall sick..mak+ayah also the one who will kiss ur forehead for the 1st tyme,the one who will hold ur hand to cross the street (ayah^^)..plus dorng will never leave u until the end of their life..^^

so appreciate laa ape yg dorang dah bwat ntok kite...n satu aq nak cakap kat myself n all of u..(but lbey nk kata kat diri sndiri).. ekekeke~ please even ape pon terjadi,kalau korang marah ke kecik aty ke ngan dorng jgn laa marah+merajuk lame2 coz someday for sure dorng jugak laa tempat korang nak mngadu ape smue..someday for sure they'll leave us..satu ary nanti dorang akan pergi n tinggalkan kite jugak..mmg mnyesal xsudah laa kalau tyme tuh baru nak start appreciate them..kite kat dunia nie sementara je..akhirat jugak slame2 nye :) if korang marah dgn mak n ayah korang..ingat satu tu je..satu ary nanti for sure they will gone..bg aq..kalau aq ingat n fikir mcm nieh,aq akan start back to my sense and try fix mane xkene..
Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya beserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah ia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia dengan berkata: "Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)."

(Surah Al-Ahqaaf, ayat 15)

soo nak cakap kat diri sendiri...n juge kepada yg membaca..jgn laa marah kat diorng..if dorng marah kat kite pon mesti de sbb...kalau rase mcm xde sbb pon...contoh : rase mcm apsal mak nieh tbe2 nak marah en..kua3~ mcm my ummi..skali die marah abes dgn aq2 sekali terasa nak marah...*kidding kdg2 rase unfair sbb kite xtawu ape reason n kat mane salah kite..even da detect salah kite pun kite still nak tacink gak en bile kene marah dgn mak or ayah..biase laa tuh manusia..but then biase laa...diorng pon manusia..ade bwat salah...n plus diorng tawu ape yg terbaek ntok kite en...marah tanda syg kan ;)


maybe diorng stress n tension ngan keje ke ape ke...so dorng xtawu nak story kat sape..if bukan kite sape ag en?..lgp0n bkan slalu dapat kne marah+membebel...(but aq slalu kowt..:P) hahaha kesabaran itu sngatlah perlu...kalau mak n ayah kite bley sabar jage kite mase kecik dlu xkan ah kite xley nak sabar skit en bile dorng marah+membebel a.k.a blebe..hahakk~


~so zatusy syamam...bdk baek...bdk comel..:) kne laa behave urself... jd anak yg baek...dengar ckap ummi...sabar bnyak2..n love+appreciate ur mom n dad slagi diorng ade ag..nanti kalau dah xde tercari2 ah plak en...riiinndduu je kan...:'(


ayah aq sngat laa sempoi and kelakar...ade je die nak usik aq every morning..xpun die akan terjah aq tbe2 n buat muke yg sngat laa xley blah..pastu aq akan gelak gler nak mati sbb lawak..hahahahaha ayah pun garang gak kadang2..kalau aq tido,ummi kejut seratus kali siap cubit2 aq baleng bantal ape smue adehh saket but aq still xgerak...ayah..just panggil "syamam!!" tanpa perlu sentuh aq sikit pun aq dah duduk baq ang! punye laa seram dgr suara ayah aq yg "garau romantik" tuh..ahaks~ kalau ayah marah aq,muke aq akan sngat laa panas..bukan nak nanges tapi "terasa" heck..but pastu kdg2 aq nanges laa jugak..KADANG2 okay..haha selalu nye aq xnanges ah..aq akan dok dalam bilik smpai ketuk2 kepala aq apsal laa aq ngok sngat buat die marah..tu ah,so aq akan sngat laa berusaha x menaikkan kemarahan die..-sekian- ehhe~

"...dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): "Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil." 
(Surah Al-Israa', ayat 24) 

so rajin2 laa doakan mak+ayah korang okay :)

last but not least "Ya Allah..Kau ampunilah dosa kedua ibu bapa ku,berilah kekuatan kepada mereka untuk mengharungi cabaran didunia ini..jadikan la mereka ibu bapa yg soleh solehah..murahkan rezeki mereka,jauhilah mereka daripada azab Mu,dan ya Allah..Kau pertemukanlah kami di syurgaMu ya Allah ya Rabbi.. amin3 ya rabbal alamin!~"

ok tu je kowt nak cakap..thanx kepada yg membace...bubye~ adi0os n salam :)


❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

10 comments:

  1. I LOVE MY MOM&DAD :)

    ReplyDelete
  2. smart girl with a big talk :)

    p/s : wei bila nak belanja aq aiskrim nieh >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..~ xpayah laa send smpai 2 kali kan =="

      Delete
  3. smart girl with a big talk..
    keep it up..aq suke bace..

    wei bile nak blanje aq aiskrim nieh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha thanks..bace ah lagi keyh :P
      nanti laa ==" issshh~

      Delete
  4. i want your mom and dad,kak tusy~!! <33333333

    ReplyDelete
    Replies
    1. alolololo adek syg :) my mom&dad is urs t0o...akak izinkan adek kongsi dgn akak^^~ teheeee~~ <3 <3

      Delete
    2. wah3333 tol err~?? \(*^▽^*)/ baeknyerr hati kak tusy~! (ღ˘◡˘ღ)

      Delete
    3. hahahaha well tngok laa link akak...syamambudakbaekkowt :P teheeee *bajeyt

      Delete