Monday, 9 July 2012

berkurun tunggu aaiihh~

hey!~ assalamualaikum korang...
now aq ade kat rumah sewa akak 2nd aq..kat bangi~ haa?kenapekah??sbb aq kene teman die tonyte..well die ade meeting kat sni n ntah laa pkul berapa abes en aq pun tarakk tawu maa...so aq dgn sngat laa malu dan segan di'abandon'kan seketika dkat rumah sewa die nieh...malu gler seyyhh dgn akak2 cun+baek hati serta peramah kat sni...aq je xbrape nak baek ag..otw~ sedang dalam usaha meng-improve diri...insyaAllah~ doakan bersame keyh..*cehh tbe2..so nak smbung story neyh..but before that nak mntak maaf kalau ayat aq mcm mess gler n serabai nak mati sbb now da pon pkul 11:44 PM n aq sngat laa mngantuk menanti kakak tersayang plus iman aq sedang diuji dgn penantian yg memerlukan kesabaran tinggi..ceehh ayat mcm xley nak lagi smart kan ==" buruk gler ayat..huuu~ *please laa abaikan ayat tuh..hak3..mintak maaf mintak maaf :DD

so dipendekkan cerita..aq menghabiskan masa laa kat dalam blik akak aq nieh dgn berbagai aktiviti yg org kata xde pekdah sngat but its okay laa to kill time kan...1st aq smpai2 je aq buat rondaan sikit..ehhe da mcm polis la plak kan..aq tngok2 stick note akak aq tampal kat dinding meja die..sngat laa cute n bwat aq cam agak kagum ah..hwaahh~ teringat tyme dekat kisas dlu aq sngat laa suke letak stick note bawah lapik transparent meja dalam claz..mcm biase laa letak ayat2 semangat en nak pekse ape smue..


pastu plak aq on9 laa ape lagi..bukak fb,twitter,blog ape smue...alamak aiiihh sngat laa bosan bwat mende tuh..nak overcome kebosanan aq tuh,aq pun kacau laa adek aq,call die n borak ape smue..geramm gler sbb xley nak gado sngat en nanti akak2 kat sni ckap aq nieh ape la plak :P so aq sngat laa behave ckap kat fon dgn adek smpai die pun naek heran laa jugak..kua3~ so what?! baek salah cari gaduh salah..hehehe *abaikan ape aq ckap* aq merepek amende laa malam2 nieh weyh..>.< wuwuwuwu


nie laa adek aq..name die widad 'izzati..sedap x name die?name aq lagi best en? kah3~ *kidding..adek aq nie laa yg always kasi aq semangat n da mcm half-of-me..xde die,aq sngat laa merana..ceehh~ poyo gler ayat! mnyampah plak aq rase even aq yg tulis..ekeke~ ouhh lupe nak ckap name akak aq tuh zirwatul 'isyqi..'kiki lala' yg sngat laa cun (KOWT) n sngat laa bnyak sabar dgn aq..so when aq rase cam sngat laa ltey tnggu die,mane laa kiki nieh..bile nak abes meeting *sambil hentak kaki* hak3~ penat ar tnggu die lame heck..blablabla *aq membebel kat diri sendiri* sambung balek ayat tadi so when aq berkelakuan mcm dinyatakan kat atas nieh tbe2 aq terstop mase tngah dok belek2 fail pic family aq..terstop kat pic kiki la :) bile tngok die senyum terasa sebersalah sikit...die pun mesti penat en tngah meeting n aq sure die deep down mesti terfikir kan aq jugak..ape laa syamam buat,kesian syamam tunggu aq..so kurang laa rase xsabar tnggu die..~ 
“Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kalian dan kuatkanlah kesabaran kalian dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negeri kalian) dan bertakwalah kepada Allah supaya kalian beruntung.” (Aali ‘Imraan:200)
lagi pun bile fikir2 balek..die pon da bnyak sabar laa asyik kene buli dgn aq je kan..kdg2 aq xlayan die..kdg2 aq pakse die teman aq g pusing sane sni smpai kalau cont0hnye aq naknak sngat makan rotiboy or ape2 je laa die bawak kowt aq g alamanda or sumwhere just sbb bnde remeh tuh je..ekeke~ xkesah laa aq ckap merepek ape pon,even kdg2 aq gurau je bukan nak sngat pun but she always akan try jugak2 to grant my wishes in her best3 way laa kan...paleng lawak even g petronas nak beli aiskrim sebatang je pun aq suruh die drive..hak3 teruk x?mcm2 dah die bwat for me dgn sngat sabar,xpernah nak salahkan aq even tu salah aq..bnde paleng aq salute isyqi nieh is "kesabaran" die..yg jrg2 aq nak nampak kat adek bradek aq yg laen termasuk laa diri aq sndiri :) hew hew~ *tiada niat untuk membodek disini*


yeah adek bradek ofcoz laa akan bergaduh kan?sumpah tipu laa korang kalau ckap adek bradek korang gler harmoni..menipu sngat laa tuh kan..haha~ isyqi nieh kalau gadoh at the end die yg akan mngalah n mintak maaf even die xsalah kowt..superb gler bagi aq kesabaran die :) satu rahsia aq nak share kat sni..sshhh~ jgn kasi tawu die keyh..aq suke sngat bwat die annoyed dgn aq..bwahaha *gelak guling2* sbb aq sngat laa suke tngok reaction die tyme try nak sabar ngan aq..aq syg die kowt..but entah ah suke je tngok die membebel kat aq..kyaaa~ bile die panggil name aq dgn sngat kuat "hey syamam hg dgr x aq ckap paa!!".."hang nie syamam xkesian ke kat aq"..then aq akan start laa bagi perhatian sikit kat die..hahaha lawak kowt!~ 

so bile fikir semua bnde2 yg aq da merepek kat atas nieh...aq rase ape laa salah nye aq plak sabar ntuk die kan...plus die da warning aq awal2 takot lambat n die risaw aq tnggu lame..but aq still nak ikut n teman die..sbb entah nape aq suke gler perasaan naek kereta berdue je dgn isyqi..aq free je nak bwat ape dalam kreta tuh..n mcm best suasana tuh..cehh~ ape laa plak aq ckap nieh..*sila abaikan again*


susah kan kadang2 nak sabar nieh?even kite da always dngar "sabar tu separuh drpada iman beb"..pun susah ag nak praktik kan sabar tuh dalam diri..to me kalau aq tngah xsabar waiting for sumthing or sumone..aq akan fikir on the good side..maybe makin lame makin baek ntuk aq..maybe Allah nak mantapkan lagi tahap kesabaran aq..maybe n maybe..plus we should have faith yg Allah will always reward us kalau kite sabar kan..n selalu nye org2 yg sabar tuh,they are winners :) tol x? so keep calm n have faith in Allah^^~ 
“Orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh kelak akan kami masukkan ke dalam syurga...” (An-Nisa: 122) 
“Barang siapa yang membawa amal yang baik maka baginya (pahala) sepuluh kali ganda amalnya...” (Al-An'am: 160) 
“Kecuali orang sabar (terhadap ujian) dan mengerjakan amal soleh, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar.” (Hud: 11)
kadang2 pulak bile kite da sabar n sabar n keep sabar tbe2 result die mcm xbest sngat..mule laa kite rase nak sdey..kankan? aq mngaku aq pon mcm tuh jugak bukan kdg2 tapi selalu kowt..ade je perasaan upset kalau ape yg kite tnggu dgn sabar nye xbest mcm mane yg kite plan should be..aq kasi 2 contoh eh kat sni..1st is result exam,kite punye laa pulun jawab n dgn sngat sabar nye tnggu result keluar..kate keluar today pastu keluar notice lak ckap mggu depan baru kluar..da smpai mnggu depan nye..eh eh tbe2 plak tukar tarikh esok luse or bile2 laa ape laa...tyme tuh mule laa ramai buat status or bising kat kawan2 dorng (termasuk aq) pasal bile arr result nak keluar actually...kat situ kesabaran da tercabar ar en..then last2 kluar result xbape nak gempak mcm kite harapkan...2nd situation lak contoh mcm kat kedai makan.."ya Allah makcik nieh masak tomyam ke baru nak bela udang ayam sotong ape smue,baru nak tanam bawang ke hape.".hahaha *gelak guling2* aq sngat sure mesti korang cam tuh kan?then bile makanan siap..kite da sabar tnggu berkurun gler tadi tngok2 tomyam tuh xbape nak kaw~ mule laa rase bengang..tol x?kate good things come to those who wait..nie bukan good things nieh..nieh terrible!!~ ape nieh >.<


kalau mcm case 1st tadi..when things aren't working out as u wish,be patient..ingat cam nie je keyh..timing Allah nieh sngat laa perfect,trust him n have faith :) in due time,He will elevate u..stay in His word n seek him daily..doa doa doa jgn pernah stop doa..mane laa tawu even result kite tuh xberapa nak bagus but ade hikmah besar why Allah kasi mcm tuh..fikir n cari hikmah tuh dgn again sabar :) kalau aq upset pasal result,ummi always ckap "Allah nak suruh syamam usaha kuat lagi tuh..maybe xckup kuat lagi syg"..n mcm biase laa aq always akan ade jawapan nak kasi kat ummi balek xD "dah kuat da nieh usaha..kalah batista kowt" hahahahaha *saje nak mngade dgn ummi* mcm tuh laa jugak korang keyh..pernah x dgr these sayings..aq xingat kat ne aq pernah dgr.."sometimes Allah keeps u in the same place because He knows there's a storm where u're headed"..haaaa~ mane laa tawu kalau2 dapat 4flat ade bnde xbest jadi kat korang..tbe2 korang jdi sombong n rase da ckup pandai ke..or bile da pandai start laa lupe nak bersyukur..who knows :) just bersangka baek dgn ape yg Dia kasi..entah2 ape yg dok tunggu kite kat depan sane lagi best n gempak..Allah nak simpan dulu n bagi kite masa nak improve kasi lagi hebat..tbe2 dapat anugerah dekan tyme degree ke ape ke..amin3!!~ hahaha again who knows? Allah the only one who knows everything :) kan?


yg pasal tnggu kat kedai tuh haha aq jrang laa dapat situation tuh..sbb ayah sngat laa pandai pilih kedai makan yg perrgghh~ mmg daebak laa die punye food..so cam berbaloi laa kesabaran aq..keh3~ but ade laa jugak sekali due mcm xbape best..kitorang adek bradek walaupun xabes2 ckap "x umph laa".."x kaw ah"..kalau kejam sikit "xsedap kowt!"..but abes jugak licin makan..xelok en membazir xD so ape yg bley aq share kat sni,contohi laa mcm adek aq si zatil nazihah tuh die akan always ckap okay je okay je smbil sengih mcm kerang busuk even xokay kowt!die selalu ckap kat aq makcik tuh xsengaja kowt lupe nak letak garam lbey sikit xpun garam die abes...*tahan nak gelak* lg pun xelok makan garam bnyak,darah tinggi..LOL means kat sini bersangka baek laa..walaupun mcm xberbaloi je kan sabar tnggu,rase nak balek je xnak bayar :P ceehh xde ah..korang chill je..laen kali try plak explore tmpat laen,explore is sumthing yg sngat laa seronok..mcm tu je simple en :) susah sngat masak sendiri sudah kan..ahha~ sesungguhnya masakan air tgn ibu tuh lagi laa sedap sehingga menjilat tapak tgn serta pinggan dowh..*merepek* 

ok laa korang..sampai sini je k0wt..da penat da type nieh..n ltey laa jugak sikit..*gedik ltey~ padahal xde laa ltey mane pon..thanks sbb sudi bace smpai abes :D even mcm xmenarik pon post kali nieh..aq tulis separuh semalam n separuh pagi nieh..korang mesti pelik kan?asal awal2 post ayat mcm terabur je..yg half nak akhir nieh mcm okay laa sikit..okay laa sngat ==" har har har~ tu sbb nye semalam isyqi da abes meeting tyme aq dok update blog dgn sngat mngantok nye..pkul 1 die baru abes ==" so aq plan nak smbung kat rumah..sekali smpai je rumah buumm!!~ tido tros bhai..tidak dpat ku tampung ke'mengantuk'kan ku lagi..ceehh ade ke word mcm tuh? okie dokie..stop merepek laa syamam!~ ye ye nak stop ah nieh..papaaii korang :) take care n be patient all the tyme keyh~ aq nak memulakan mision yg telah diberi oleh ma'am besar which is ummi aq..ouhh ape mission nye?jeng3~ kemas almari baju ayah je pun ==" so aq nak pi bwat laa neyh..uhuk3~ lastly ya Allah give me the strength to be patient,kind and honest..show me the right way and guide me to be a better person..amin3!~ with that sekian wassalam^^~

p/s :: OhmyAllah!~ result upu nak kluaq dah baq ang!jumaat neyh~ cuak gler...wuuu~ doakan aq taw :)



❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

14 comments:

  1. akak tusy! :)
    kte suke ahh cara akak tulis. kelakar n sempoi jer aw. smart ah akak! keep it up aw akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. atikah nabilah ke nieh eh?
      haha ceehh~ poyo je ckap cm tuh kan..haha thanks taw :) insyaAllah..

      Delete
  2. hi babe..nice entry^^ serabai gler kau tulis tapi best bace sena nye..ade bnyak unsur baek..cewah..nanti aku dtg lagi :P


    p/s : suka la tengok belog kau..cantik kudd..ajar aku nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey addeeee liinn~ haha perlu la kan mcm tuh =="
      fine fine mmg serabai pun >.< haha thanks laa kan even aq tawu kau xikhlas pon ckap mcm tuh sbnarnye *kidding je weyh..LOL~ trimas3!

      *haha ajar?aq pon bukan nye reti sngat..insyaAllah keyh*

      Delete
  3. you know what? I'm laughing really loud when reading this entry. your way of writing is something unique. your sister will be so happy if she read this :) even we just know each other but I'm starting to like you. keep writing more :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie mrs.maurer tue eh? kankan? eceehh jgn laa ckap mcm tuh..malu laa kite..*gigit jari* haha entah la die happy ke x..segan je kalau die bace nanti die bngge susah lak en..ahaks~ *maen2 je* ouh really? I loiike u t0o la babe..thanks again n again n again :D

      Delete
  4. aku pun jadi serabai baca ayat kau LOL
    but ade good point so okay ar
    terbaik ar aku kasi kau -anak pakcik daus-

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha hey anak pakcik daus..mcm xkenal je rase..hahaha *kidding
      ceeiitt~ sape suruh kau bace ngoks..haha aq kene ckap thanks ke x nieh eh? haha thanks la weyh!~

      Delete
  5. ade blog xkasi tahu. cam nie la member kan.
    tacink ah dgn kau.k chow!

    p/s : lawa blog :P nice entry,nak nanges aq bace.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hey adham :D sorry laa..aq segan la nak share ngan org..cam ne kau jumpe dowh? ==" malu nye aq..xyah nak tacink sngat ah kan..haha g ah blah blah! kbye! kyaaa~

      *ngokngek laa kau..thanks btw*

      Delete
  6. kak tusy lau wat novel confirm bella akn beli setiap keluaran~!! ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha novel??alamat nye novel akak akan jadi sngat merepek dan mengarut sygs...hahaha

      Delete
    2. xperr arr aderr isi2 yg merepek and mengarut sklipon~ (づ。◕‿‿◕。)づ lg b'tambah menarikk novel 2~ ✌.ʕʘ‿ʘʔ.✌ lau tambah gambar2 at setiap muka surat 2 lg syok~!! \m/(>.<)\m/

      Delete