Wednesday, 25 July 2012

al-kisah pelangi :)

assalamualaikum :) hey korang...
mcm2 bnde yg jadi lately kan??..bnde paling baru is upu~ ceeiitt padahal da lame kowt..haha the day before amrah kawen result upu dah pon keluar..aq mase nak check tuh ya Allah susah hati sngat..member2 smue da msg tnye dpat mane,ade yg siap call but aq xdpat nak story sbb aq xcheck pon ag tyme tuh..ary tuh busy sngat g amik jiha kat kisas..g uitm shah alam amik transcript ape semua..dah ah sesat ==" besar gler beb uitm shah alam tuh rupenye..bape kali pusing dowh..ummi cam da hot kan sbb sesat je..dgn bnyak bnde pasal wedding amrah xsettle ag..kesian ummi terkejar2..huhu~ terima kasih ummi syg <3 last2 baru aq dapat check result kat rumah tyme pas asar..Allahu akbar~ result aq??sumpah weyhh teruk nak mati..aq nak nanges mcm xley nanges sbb terkejut yg amat..mcm xcaye..weyhh btol ke nieh >.< apesal jadi mcm nieh..xpernah2 jadi kat aq dowh..! down nak mati down nak mampos~ *tyme tuh laa* hehehe pastu bile kiki dtg plak sebelah dgn muke shining die nak tawu ape result..aiisshhh suke je salah timing budak poyo tuh..*kidding* aq da start menggigil tyme tuh..die sentuh je aq,pheeewwww banjir aq weyh~ hahaha aq sdey yg amat..ouhh ape result aq??senang cte ckap teruk laa..*malu nak mention sini* salah aq jugak sbb xstudy hard tyme sem 1..sem 2 baru nak pulun..hadd0oii zatusy syamam!!

Allah tidak memberati (menguji) seseorang itu melainkan apa yang terdaya ditanggung olehnya.. (al-Baqarah 286)

nie laa ayat yg xabes2 isyqi dok sebut kat aq pas tuh..aq nanges mcm mati anak kucing weyhh..punyelaa xley nak terima..mcm2 bnde merepek aq ckap..kan kiki kan?? :) kesian kiki ltey layan aq..terima kasih kiki sayang sbb xjemu dok motivate aq every seconds after tuh kowt..bile aq mule salahkan takdir n ckap xadil kenape jadi mcm nieh kat aq (bdoh gler aq ckap mcm tuh ==") kiki xmarah kowt..die dgn sngat lembutnye tegur aq :') 

"syamam xbaek ckap mcm tuh..rezeki Allah tuh luas..mane tawu nanti tbe2 dpat yg lagi bagus..Allah maha mengetahui ape yg terbaek..sabar laa syamam :) syamam sedih aq pun sedih nanti" *dgn muke shining die* ekekeke~


tapi nak kate aq nieh mngade sngat laa kan aq still akan cari bnde nak reply balek kat die..but die xpernah nak mngalah n akan always kasi ayat motivate so that aq stop fikir mcm tuh..haha daebak laa isyqi!~ but actually pas die tinggal aq sekejap tuh aq diam2 da boley terima..aq tawu Allah lebih tahu ape yg terbaek ntok aq..smue bnde mesti ade hikmahnye kan?cume biase laa manusia,keje die nak mngeluh je sokmo..astagfirullah syamam :) actually nape aq selalu fikir xadil is ade sebabnye..secare senyap2 aq selalu terfikir kenape bnde tuh selalu jdi kat aq..aq kasi contoh eh..cam result PMR n SPM aq alhamdulillah berkat doa semua n izin-Nya aq dapat perform straight A's..but bile masuk kepada next level entah mcm mane org yg boley kate rendah drpada aq dpat offer yg sngat bagus,aq plak biase2 je..alhamdulillah aq bersyukur kowt,mampu terima..tuh laa org ckap rezeki..yeah I know..tapi kdg2 jauh disudut hati terase mcm upset sbb aq teringin jugak nk rase semua tuh..aq nak sngat fly oversea but then xdpat..ade member yg biase2 je dpat plak fly..huu~ faham x faham x?? hahaha aq sure mesti ramai yg ade perasaan tuh en en?tepuk dada tanye sendiri laa~~ mcm upu nieh..asal aq punye result gler teruk..ade orng tuh cgpa xlepas 3.0 pon dpat jugak tempat..mase tuh bile sedih menguasai diri mula lah syaitan merasuk suruh kite pertikaikan kenape..kan?? :) bile jadi mcm tuh aq akan always ckap to myself "have faith syamam have faith!!" :) ok laa stop ckap pasal tuh...aq pon xfaham ape aq merepek actually =="


alhamdulillah..lepas beberapa hari aq da start okay balek..da mampu terima..plus chill laa,ramai kowt result gempak cgpa 3.7 keatas dapat same mcm aq gak result 'teruk' mcm tuh..ade jugak yg jauh menyimpang mcm dpat penternakan n ape ntah lagi..lega sikit bile tawu tuh..ingat aq sorng je..keh3~ thanks sngat2 to those yg bagi kate semangat kat aq..nadia a.k.a naddie..kemaa si mama aiman,LOL..adek aq yg cute sorng tuh widad izzati..kiki lala tomey2 :)..jiah (adek aq jugak) yg sudi nanges untuk aq sekali (terkejut aq tngok die tbe2 nanges..xjadi aq nak nanges lbey2..keh3) xlupe jugak opekos ummi+ayah..ayah busy2 pon die still amik tawu pasal result aq..bile ayah kate kat ummi "terima je laa tawaran medicmesir tuh..kene bayar pun bayar lah asalkan dpat jugak si syamam tuh smbung study ape die nak.." aq sngat terharu :') sbb die sanggup nak korbankan duet die for my studies..wuwuwu~ ayaahh!!~ korang mesti da dpat catch up en ape result aq?? fine fine~ haha 

"Dan Mereka Merancang ,Allah juga merancang. Dan ALLAH sebaik-baik Perancang” (Ali- 'Imran:54)
n last2 aq membawa diri ke kampung..ceehh bajet mcm drama plak..~ entah laa terase nak duduk dgn tok..maybe sbb bile aq duduk dgn tok ade aura tenang tuh sikit kene kat aq..hak3~ plus bile dekat dgn tok aq akan always aware n senang improve diri.. mcm2 aq apply pas tuh..1st bwat rayuan kat upu..then tulis surat n hantar kat uitm bwat rayuan..n then mira ade suggest try spa..aq gagahkan laa jugak diri bukak n try..naddie suruh aq mintak medic unikl,aq ingat nak apply nanti bile da bukak borang die..~ mcm okay laa jugak..kire nak ckap kat sini x berputus asa mcm tuh je laa..try kot celah mane2 plak mane tawu sangkut kan..hahaha alhamdulillah terase bile diri diuji mcm nieh lebih matang from before (kowt)..belajar untuk redha,belajar untuk kuat dan sabar..belajar terima hakikat kite xselalu berada diatas :) 


selang beberapa hari dekat kampung..tbe2 ummi call..aq mase tuh dah laa tngah bwat therapy alpha one..ekeke~ *nak jugak mention therapy tuhh* bengong kan? haha then ummi ckap surat JPA smpai..OMG aq sngat laa xsemangat nak dgr..mase tuh aq dah kuatkan diri nak dgr word "dukacita" tuh..mmg melayang dah kowt JPA aq..confirm die tarik balek..tu laa bnde yg aq asyik fikir2 everyday..huhuhu~ aq pon 'uhm' je kan ummi ckap..pastu en pastu en..*tbe2 excited* haha ummi bace laa kat aq ape die tulis..aq lepas weyh pointer nak sambung biasiswa JPA..alhamdulillah sujud syukur terus pas abes bwat therapy alpha one tuh..hew hew~ die suruh aq send result upu n asasi in 30days..mase tuh rase mcm dunia aq bercahaya laa jugak..ahaks~ infinity alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah terima kasih ya Allah :) sekurang2nye xpayah laa ayah kluarkan duet die bnyak sngat nak tampung aq..fuuuhh~ kurang satu masalah...then aq pi lari nak crite kat tok..

 aq :: tok dgr laa syamam nak crite nieh!!
tok :: haa..tok dengaq..apa dia?habaq laa..
aq :: syamam dpat JPA!! yeaayy!~ hehehe
tok :: alhamdulillah syukur banyak2 kat Allah..
aq :: -angguk2- sambil tersengih2 (hepy gler)..
tok :: pastu kita kena kata apa?
aq :: kite kena send result...
tok :: bukan tuhh...bukan...kata alhamdulillah cheq oii..
aq :: alhamdulillah..hehehe
(laju je tok pintas aq yg tngah dok semangat bercrite ==" huu~)

ary tuh aq happy je memanjang..Dia kasi aq pelangi yg chantek sngat after da hujan ribut for few weeks..sbb pastuh plak tbe2 aq dpat lampu hijau bawak motor oleh pakcik...sbb pakcik xsihat so die suruh aq bawak makcik naek motor g bazaar..walaweh hepy gler..bwak on da road beb!haha *jakun* then tyme kat bazaar tuh makcik beli semua yg aq pilih n suke..(xlaa semua..majority laa)..again happy! haha sbb dpat makan ape aq nak..ceehh mngade~ hek3 aq bersyukur sngat sbb ble tngok n renung2 balek my life actually alhamdulillah ckup dah Allah kasi..xcacat cela,boleh bernafas elok lagi,makan sedap2,tido selesa..xdpat nak list sbb bnyak gler nikmat yg Dia kasi kat aq..subhanallah~ kenape laa mata aq kabur je selame nieh..selalu nak mngeluh..astagfirullah~ stakat diuji sikit dgn bnde2 remeh mcm upu tuh ape laa sngat nak banding dgn mereka2 yg dekat syria xmampu nak smbung belajar sbb xde duet,makan xpernah ckup,kdg2 smpai xde mak ayah..wuwuwuwu~ tu pon aq da melatah..malam semalam bile fikir semua tuh terase diri nieh kerdil..teruk nye aq~ "tak paa mngaji lagumana pon..apa bidang pon..quran jgn tinggal baca" terngiang2 suara tok kat telinge nieh malam tadi..aq kat sini everyday xtinggal quran..even sehari alhamdulillah :) terima kasih tok sbb selalu ingatkan syamam^^~


alhamdulillah pelangi aq bertambah berseri2 bile soulmate aq,jie can forgive me n accept aq..sumpah happy gler..even fana mcm still need tyme,aq akan always tnggu die maafkan aq :) nak tawu ape salah aq??haha xpayah laa..biar laa rahsia untuk kebaekan semua..ceehh~~ to jie+fana : kite rindu korang..~ kite sorryy :') mmg salah aq pon...adeesshh zatusy syamam nieh bile nak matang btol2 xtawu laa..=="

okay laa..tuh je kowt nk merepek..nk pi ready kan meja for berbuka plak nieh..tok da melaung2 panggil aq suruh aq jgn tido nanti xbangun da..hehe ary nieh aq tido 2hours je ==" semalam xley tido langsung smpai tngah ary tadi..huhu~ well,selamat berbuke puase korang..!!take care..ingat have faith have faith! :)) belajar untuk percayekan Allah okay ;) *reminder for me t0o*


p/s : sngat suke bile asyiqin,adek sedara aq yg baru je 3years peluk aq n kiss both my cheeks,pastu depakan tgn die besar2 ckap (asyiqin sayang kakak syamam bnyak2!!) hahaha cute sngat..~ 

elleh actually die bwat tuh semua sbb nak suruh aq teman die maen je ==" hahaha


❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

Tuesday, 10 July 2012

A gud daughter?

hey hey hey for those who read my blog...
assalamualaikum :)

kali nie nak cakap pasal mak n ayah....everyone mesti ade mak n ayah..kan3??..even though they had gone..still korang mesti ade..^^~ same ah mcm aq...aq ade ummi+ayah...well aq syg gler nak mati ah kat ummi+ayah aq en :) korang pon mesti syg kat mak n ayah korang en??btol x??hik3~


actually ape tuh mak n ayah?..

they are the one who will catch u when u fall,never leave u,they knows the best for u..they will guide u to live in this world,they are the one who taught u what is the meaning of love,the one who will protect u,the one who will cry for u in anytime and will take gud care of u when u fall sick..mak+ayah also the one who will kiss ur forehead for the 1st tyme,the one who will hold ur hand to cross the street (ayah^^)..plus dorng will never leave u until the end of their life..^^

so appreciate laa ape yg dorang dah bwat ntok kite...n satu aq nak cakap kat myself n all of u..(but lbey nk kata kat diri sndiri).. ekekeke~ please even ape pon terjadi,kalau korang marah ke kecik aty ke ngan dorng jgn laa marah+merajuk lame2 coz someday for sure dorng jugak laa tempat korang nak mngadu ape smue..someday for sure they'll leave us..satu ary nanti dorang akan pergi n tinggalkan kite jugak..mmg mnyesal xsudah laa kalau tyme tuh baru nak start appreciate them..kite kat dunia nie sementara je..akhirat jugak slame2 nye :) if korang marah dgn mak n ayah korang..ingat satu tu je..satu ary nanti for sure they will gone..bg aq..kalau aq ingat n fikir mcm nieh,aq akan start back to my sense and try fix mane xkene..
Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung susah payah dan telah melahirkannya dengan menanggung susah payah. Sedang tempoh mengandungnya beserta dengan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa tiga puluh bulan. Setelah ia besar sampai ke peringkat dewasa yang sempurna kekuatannya dan sampai ke peringkat umur empat puluh tahun, berdoalah ia dengan berkata: "Wahai Tuhanku, ilhamkanlah daku supaya tetap bersyukur akan nikmatmu yang engkau kurniakan kepadaku dan kepada ibu bapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk ke dalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadamu, dan sesungguhnya aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadamu)."

(Surah Al-Ahqaaf, ayat 15)

soo nak cakap kat diri sendiri...n juge kepada yg membaca..jgn laa marah kat diorng..if dorng marah kat kite pon mesti de sbb...kalau rase mcm xde sbb pon...contoh : rase mcm apsal mak nieh tbe2 nak marah en..kua3~ mcm my ummi..skali die marah abes dgn aq2 sekali terasa nak marah...*kidding kdg2 rase unfair sbb kite xtawu ape reason n kat mane salah kite..even da detect salah kite pun kite still nak tacink gak en bile kene marah dgn mak or ayah..biase laa tuh manusia..but then biase laa...diorng pon manusia..ade bwat salah...n plus diorng tawu ape yg terbaek ntok kite en...marah tanda syg kan ;)


maybe diorng stress n tension ngan keje ke ape ke...so dorng xtawu nak story kat sape..if bukan kite sape ag en?..lgp0n bkan slalu dapat kne marah+membebel...(but aq slalu kowt..:P) hahaha kesabaran itu sngatlah perlu...kalau mak n ayah kite bley sabar jage kite mase kecik dlu xkan ah kite xley nak sabar skit en bile dorng marah+membebel a.k.a blebe..hahakk~


~so zatusy syamam...bdk baek...bdk comel..:) kne laa behave urself... jd anak yg baek...dengar ckap ummi...sabar bnyak2..n love+appreciate ur mom n dad slagi diorng ade ag..nanti kalau dah xde tercari2 ah plak en...riiinndduu je kan...:'(


ayah aq sngat laa sempoi and kelakar...ade je die nak usik aq every morning..xpun die akan terjah aq tbe2 n buat muke yg sngat laa xley blah..pastu aq akan gelak gler nak mati sbb lawak..hahahahaha ayah pun garang gak kadang2..kalau aq tido,ummi kejut seratus kali siap cubit2 aq baleng bantal ape smue adehh saket but aq still xgerak...ayah..just panggil "syamam!!" tanpa perlu sentuh aq sikit pun aq dah duduk baq ang! punye laa seram dgr suara ayah aq yg "garau romantik" tuh..ahaks~ kalau ayah marah aq,muke aq akan sngat laa panas..bukan nak nanges tapi "terasa" heck..but pastu kdg2 aq nanges laa jugak..KADANG2 okay..haha selalu nye aq xnanges ah..aq akan dok dalam bilik smpai ketuk2 kepala aq apsal laa aq ngok sngat buat die marah..tu ah,so aq akan sngat laa berusaha x menaikkan kemarahan die..-sekian- ehhe~

"...dan doakanlah (untuk mereka, dengan berkata): "Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua sebagaimana mereka telah mencurahkan kasih sayangnya memelihara dan mendidikku semasa kecil." 
(Surah Al-Israa', ayat 24) 

so rajin2 laa doakan mak+ayah korang okay :)

last but not least "Ya Allah..Kau ampunilah dosa kedua ibu bapa ku,berilah kekuatan kepada mereka untuk mengharungi cabaran didunia ini..jadikan la mereka ibu bapa yg soleh solehah..murahkan rezeki mereka,jauhilah mereka daripada azab Mu,dan ya Allah..Kau pertemukanlah kami di syurgaMu ya Allah ya Rabbi.. amin3 ya rabbal alamin!~"

ok tu je kowt nak cakap..thanx kepada yg membace...bubye~ adi0os n salam :)


❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

Monday, 9 July 2012

berkurun tunggu aaiihh~

hey!~ assalamualaikum korang...
now aq ade kat rumah sewa akak 2nd aq..kat bangi~ haa?kenapekah??sbb aq kene teman die tonyte..well die ade meeting kat sni n ntah laa pkul berapa abes en aq pun tarakk tawu maa...so aq dgn sngat laa malu dan segan di'abandon'kan seketika dkat rumah sewa die nieh...malu gler seyyhh dgn akak2 cun+baek hati serta peramah kat sni...aq je xbrape nak baek ag..otw~ sedang dalam usaha meng-improve diri...insyaAllah~ doakan bersame keyh..*cehh tbe2..so nak smbung story neyh..but before that nak mntak maaf kalau ayat aq mcm mess gler n serabai nak mati sbb now da pon pkul 11:44 PM n aq sngat laa mngantuk menanti kakak tersayang plus iman aq sedang diuji dgn penantian yg memerlukan kesabaran tinggi..ceehh ayat mcm xley nak lagi smart kan ==" buruk gler ayat..huuu~ *please laa abaikan ayat tuh..hak3..mintak maaf mintak maaf :DD

so dipendekkan cerita..aq menghabiskan masa laa kat dalam blik akak aq nieh dgn berbagai aktiviti yg org kata xde pekdah sngat but its okay laa to kill time kan...1st aq smpai2 je aq buat rondaan sikit..ehhe da mcm polis la plak kan..aq tngok2 stick note akak aq tampal kat dinding meja die..sngat laa cute n bwat aq cam agak kagum ah..hwaahh~ teringat tyme dekat kisas dlu aq sngat laa suke letak stick note bawah lapik transparent meja dalam claz..mcm biase laa letak ayat2 semangat en nak pekse ape smue..


pastu plak aq on9 laa ape lagi..bukak fb,twitter,blog ape smue...alamak aiiihh sngat laa bosan bwat mende tuh..nak overcome kebosanan aq tuh,aq pun kacau laa adek aq,call die n borak ape smue..geramm gler sbb xley nak gado sngat en nanti akak2 kat sni ckap aq nieh ape la plak :P so aq sngat laa behave ckap kat fon dgn adek smpai die pun naek heran laa jugak..kua3~ so what?! baek salah cari gaduh salah..hehehe *abaikan ape aq ckap* aq merepek amende laa malam2 nieh weyh..>.< wuwuwuwu


nie laa adek aq..name die widad 'izzati..sedap x name die?name aq lagi best en? kah3~ *kidding..adek aq nie laa yg always kasi aq semangat n da mcm half-of-me..xde die,aq sngat laa merana..ceehh~ poyo gler ayat! mnyampah plak aq rase even aq yg tulis..ekeke~ ouhh lupe nak ckap name akak aq tuh zirwatul 'isyqi..'kiki lala' yg sngat laa cun (KOWT) n sngat laa bnyak sabar dgn aq..so when aq rase cam sngat laa ltey tnggu die,mane laa kiki nieh..bile nak abes meeting *sambil hentak kaki* hak3~ penat ar tnggu die lame heck..blablabla *aq membebel kat diri sendiri* sambung balek ayat tadi so when aq berkelakuan mcm dinyatakan kat atas nieh tbe2 aq terstop mase tngah dok belek2 fail pic family aq..terstop kat pic kiki la :) bile tngok die senyum terasa sebersalah sikit...die pun mesti penat en tngah meeting n aq sure die deep down mesti terfikir kan aq jugak..ape laa syamam buat,kesian syamam tunggu aq..so kurang laa rase xsabar tnggu die..~ 
“Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kalian dan kuatkanlah kesabaran kalian dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negeri kalian) dan bertakwalah kepada Allah supaya kalian beruntung.” (Aali ‘Imraan:200)
lagi pun bile fikir2 balek..die pon da bnyak sabar laa asyik kene buli dgn aq je kan..kdg2 aq xlayan die..kdg2 aq pakse die teman aq g pusing sane sni smpai kalau cont0hnye aq naknak sngat makan rotiboy or ape2 je laa die bawak kowt aq g alamanda or sumwhere just sbb bnde remeh tuh je..ekeke~ xkesah laa aq ckap merepek ape pon,even kdg2 aq gurau je bukan nak sngat pun but she always akan try jugak2 to grant my wishes in her best3 way laa kan...paleng lawak even g petronas nak beli aiskrim sebatang je pun aq suruh die drive..hak3 teruk x?mcm2 dah die bwat for me dgn sngat sabar,xpernah nak salahkan aq even tu salah aq..bnde paleng aq salute isyqi nieh is "kesabaran" die..yg jrg2 aq nak nampak kat adek bradek aq yg laen termasuk laa diri aq sndiri :) hew hew~ *tiada niat untuk membodek disini*


yeah adek bradek ofcoz laa akan bergaduh kan?sumpah tipu laa korang kalau ckap adek bradek korang gler harmoni..menipu sngat laa tuh kan..haha~ isyqi nieh kalau gadoh at the end die yg akan mngalah n mintak maaf even die xsalah kowt..superb gler bagi aq kesabaran die :) satu rahsia aq nak share kat sni..sshhh~ jgn kasi tawu die keyh..aq suke sngat bwat die annoyed dgn aq..bwahaha *gelak guling2* sbb aq sngat laa suke tngok reaction die tyme try nak sabar ngan aq..aq syg die kowt..but entah ah suke je tngok die membebel kat aq..kyaaa~ bile die panggil name aq dgn sngat kuat "hey syamam hg dgr x aq ckap paa!!".."hang nie syamam xkesian ke kat aq"..then aq akan start laa bagi perhatian sikit kat die..hahaha lawak kowt!~ 

so bile fikir semua bnde2 yg aq da merepek kat atas nieh...aq rase ape laa salah nye aq plak sabar ntuk die kan...plus die da warning aq awal2 takot lambat n die risaw aq tnggu lame..but aq still nak ikut n teman die..sbb entah nape aq suke gler perasaan naek kereta berdue je dgn isyqi..aq free je nak bwat ape dalam kreta tuh..n mcm best suasana tuh..cehh~ ape laa plak aq ckap nieh..*sila abaikan again*


susah kan kadang2 nak sabar nieh?even kite da always dngar "sabar tu separuh drpada iman beb"..pun susah ag nak praktik kan sabar tuh dalam diri..to me kalau aq tngah xsabar waiting for sumthing or sumone..aq akan fikir on the good side..maybe makin lame makin baek ntuk aq..maybe Allah nak mantapkan lagi tahap kesabaran aq..maybe n maybe..plus we should have faith yg Allah will always reward us kalau kite sabar kan..n selalu nye org2 yg sabar tuh,they are winners :) tol x? so keep calm n have faith in Allah^^~ 
“Orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh kelak akan kami masukkan ke dalam syurga...” (An-Nisa: 122) 
“Barang siapa yang membawa amal yang baik maka baginya (pahala) sepuluh kali ganda amalnya...” (Al-An'am: 160) 
“Kecuali orang sabar (terhadap ujian) dan mengerjakan amal soleh, mereka beroleh keampunan dan pahala yang besar.” (Hud: 11)
kadang2 pulak bile kite da sabar n sabar n keep sabar tbe2 result die mcm xbest sngat..mule laa kite rase nak sdey..kankan? aq mngaku aq pon mcm tuh jugak bukan kdg2 tapi selalu kowt..ade je perasaan upset kalau ape yg kite tnggu dgn sabar nye xbest mcm mane yg kite plan should be..aq kasi 2 contoh eh kat sni..1st is result exam,kite punye laa pulun jawab n dgn sngat sabar nye tnggu result keluar..kate keluar today pastu keluar notice lak ckap mggu depan baru kluar..da smpai mnggu depan nye..eh eh tbe2 plak tukar tarikh esok luse or bile2 laa ape laa...tyme tuh mule laa ramai buat status or bising kat kawan2 dorng (termasuk aq) pasal bile arr result nak keluar actually...kat situ kesabaran da tercabar ar en..then last2 kluar result xbape nak gempak mcm kite harapkan...2nd situation lak contoh mcm kat kedai makan.."ya Allah makcik nieh masak tomyam ke baru nak bela udang ayam sotong ape smue,baru nak tanam bawang ke hape.".hahaha *gelak guling2* aq sngat sure mesti korang cam tuh kan?then bile makanan siap..kite da sabar tnggu berkurun gler tadi tngok2 tomyam tuh xbape nak kaw~ mule laa rase bengang..tol x?kate good things come to those who wait..nie bukan good things nieh..nieh terrible!!~ ape nieh >.<


kalau mcm case 1st tadi..when things aren't working out as u wish,be patient..ingat cam nie je keyh..timing Allah nieh sngat laa perfect,trust him n have faith :) in due time,He will elevate u..stay in His word n seek him daily..doa doa doa jgn pernah stop doa..mane laa tawu even result kite tuh xberapa nak bagus but ade hikmah besar why Allah kasi mcm tuh..fikir n cari hikmah tuh dgn again sabar :) kalau aq upset pasal result,ummi always ckap "Allah nak suruh syamam usaha kuat lagi tuh..maybe xckup kuat lagi syg"..n mcm biase laa aq always akan ade jawapan nak kasi kat ummi balek xD "dah kuat da nieh usaha..kalah batista kowt" hahahahaha *saje nak mngade dgn ummi* mcm tuh laa jugak korang keyh..pernah x dgr these sayings..aq xingat kat ne aq pernah dgr.."sometimes Allah keeps u in the same place because He knows there's a storm where u're headed"..haaaa~ mane laa tawu kalau2 dapat 4flat ade bnde xbest jadi kat korang..tbe2 korang jdi sombong n rase da ckup pandai ke..or bile da pandai start laa lupe nak bersyukur..who knows :) just bersangka baek dgn ape yg Dia kasi..entah2 ape yg dok tunggu kite kat depan sane lagi best n gempak..Allah nak simpan dulu n bagi kite masa nak improve kasi lagi hebat..tbe2 dapat anugerah dekan tyme degree ke ape ke..amin3!!~ hahaha again who knows? Allah the only one who knows everything :) kan?


yg pasal tnggu kat kedai tuh haha aq jrang laa dapat situation tuh..sbb ayah sngat laa pandai pilih kedai makan yg perrgghh~ mmg daebak laa die punye food..so cam berbaloi laa kesabaran aq..keh3~ but ade laa jugak sekali due mcm xbape best..kitorang adek bradek walaupun xabes2 ckap "x umph laa".."x kaw ah"..kalau kejam sikit "xsedap kowt!"..but abes jugak licin makan..xelok en membazir xD so ape yg bley aq share kat sni,contohi laa mcm adek aq si zatil nazihah tuh die akan always ckap okay je okay je smbil sengih mcm kerang busuk even xokay kowt!die selalu ckap kat aq makcik tuh xsengaja kowt lupe nak letak garam lbey sikit xpun garam die abes...*tahan nak gelak* lg pun xelok makan garam bnyak,darah tinggi..LOL means kat sini bersangka baek laa..walaupun mcm xberbaloi je kan sabar tnggu,rase nak balek je xnak bayar :P ceehh xde ah..korang chill je..laen kali try plak explore tmpat laen,explore is sumthing yg sngat laa seronok..mcm tu je simple en :) susah sngat masak sendiri sudah kan..ahha~ sesungguhnya masakan air tgn ibu tuh lagi laa sedap sehingga menjilat tapak tgn serta pinggan dowh..*merepek* 

ok laa korang..sampai sini je k0wt..da penat da type nieh..n ltey laa jugak sikit..*gedik ltey~ padahal xde laa ltey mane pon..thanks sbb sudi bace smpai abes :D even mcm xmenarik pon post kali nieh..aq tulis separuh semalam n separuh pagi nieh..korang mesti pelik kan?asal awal2 post ayat mcm terabur je..yg half nak akhir nieh mcm okay laa sikit..okay laa sngat ==" har har har~ tu sbb nye semalam isyqi da abes meeting tyme aq dok update blog dgn sngat mngantok nye..pkul 1 die baru abes ==" so aq plan nak smbung kat rumah..sekali smpai je rumah buumm!!~ tido tros bhai..tidak dpat ku tampung ke'mengantuk'kan ku lagi..ceehh ade ke word mcm tuh? okie dokie..stop merepek laa syamam!~ ye ye nak stop ah nieh..papaaii korang :) take care n be patient all the tyme keyh~ aq nak memulakan mision yg telah diberi oleh ma'am besar which is ummi aq..ouhh ape mission nye?jeng3~ kemas almari baju ayah je pun ==" so aq nak pi bwat laa neyh..uhuk3~ lastly ya Allah give me the strength to be patient,kind and honest..show me the right way and guide me to be a better person..amin3!~ with that sekian wassalam^^~

p/s :: OhmyAllah!~ result upu nak kluaq dah baq ang!jumaat neyh~ cuak gler...wuuu~ doakan aq taw :)



❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

Friday, 6 July 2012

kerana sayangkan 'die' itu juge sunnah Nabi :)

hey assalamualaikum^^~
waahh lame da xupdate kan~ aceeyyt padahal xde la lame mane pon...haha
korang nak tawu?ary tuh aq sdey yg amat sbb xdapat hantar jiha masuk asrama :( sbb aq bangun lambat so ummi pun tinggalkan la aq sorng2 je kat rumah nieh...awwnn~ salah aq laa jugak kan sape suruh bangun lambat ==" xdapat laa aq nak singgah skolah aq n amik sijil spm..laen kali laa kowt..laen kali tuh pon aq blom tawu ag bile..haaiisshh~

okay2 straight to the point je keyh...ary nie aq nak story mory pasal binatang yg paleng2 aq suke n syg gler nak mati...kalau bahase inggeris org panggil cat..kalau bahasa arab org sebut 'kittun'...kalau bahase korea aq xtawu laa ehehekk3~ *nak jugak korea* but org melayu kite panggil kucing^^~ selalu kalau tanye org,eh apsal eh kau suke kucing haa?mesti org akan ckap sbb comey!!sbb cute!!gebu!!hahaha kankan??yeah aq xmenafikan aq pon kdg2 berada dalam golongan itu...tngok kucing lalu je pandang mcm nampak artis ==" then tergedik2 sorng2,comey!acucucu comey!! *merepek mnde gokk* sile abaikan..hoho


but terdapat jugak segelintir org yg benci gler kucing especially kucing2 jalanan,kucing2 kurap..kotor and kurus...selalu bnyak jenis2 kucing mcm nie kat pasar,kedai makan n blablabla~ ade yg sepak2 laa,ade yg pukul2 laa n ade jugak yg kejam gler nak mati potong kaki kucing :( sdey aq tngok video (kat mane ntah lupe sumber nye) kucing tuh kene potong kaki...why why why?ape salah die?knape layan die mcm tuh...die pon nak hidup...die pon makhluk tuhan...die pon ade perasaan saket,even die xde akal n perasaan tapi die pon boleh mengalirkan air mate kowt...system body die pon ade receptor yg detect pain...bukan korang je manusia ade...haiwan pon ade..kalau sape2 potong even jari korang je melalak kan??saket kan??kalau org sepak2 korang,pukul2 korang...saket kan??dorng pon saket jugak bangang~ *bajeyt bengang* haha ok proceed balek...

its okay kalau xsuke..its allryte kalau allergic dgn their fur or ape2 je...but at least jgn laa mendera~ jgn laa menyeksa...jgn laa menghina...dosa tawu x menghina makhluk Allah...even bab* n anjing pon korang xley nak hina n seksa die tawu...sbb die makhluk Allah~ mcm2 mane hina pon dorng itu xbermaksud dorng boleh diperlakukan sesuka hati...kalau xsuke elak,kalau benci jgn pandang,kalau mnyampah tutup mate tuh buat2 je buta n xnampak..senang kan??susah ke??tawu x mengasihi kucing tu sbnarnye sunnah Nabi~ haaa~ pastu?xnak ke ikut sunnah Nabi?ustaz kite2 smue slalu kan ckap,kalau ikut sunnah Nabi nanti kat akhirat Nabi bg syafaat,Nabi mngaku ummat...kalau seksa binatang,bukan je xdapat syafaat but also dapat laknat,ntah2 Nabi xmngaku ummat..:) cam ne neyh?!! haha


korang tawu x kisah Nabi dgn kucing die..??meh aq story ckit kat korang..pendek je cte die..ehek3~ name kucing die Muezza...nak kate betape syg nye Nabi kat kucing die..sampai ade sekali tuh Nabi nak amik jubah die but tbe2 die tngok Muezza tuh dok syok tidoq kat atas jubah die...disebabkan Nabi nie xnak ganggu kucing kesayangan die tuh so die pon potong laa belahan lengan jubah yg Muezza dok tidoq tuh...n Muezza nie plak disebabkan die terlalu syg kan Nabi so setiap kali Nabi balek rumah je die akan menunduk kat nabi...pastu nabi akan mengusap lembut badan Muezza tanda die pon syg kat kucing die :) comel kan??hik3^^~ aahh~ satu perangai Muezza yg nabi suke is Muezza suke mengiau2 tyme dengar azan n seolah2 suare die kalau dengar mcm ikut lantunan azan...then Nabi nie setiap kali ade tetamu dtg rumah die,die suke mngendong Muezza n pastu die akan ribakan kucing die kat atas paha die...soooo swweeett^^~ kankankan??

plus para sahabat baginda pon banyak jugak yg kasihkan haiwan bergelar kucing nieh kan??contoh mcm abu hurairah or name btol die Abdul Rahman bin Sakhar...diceritekan mcm mane dapat gelaran Abu hurairah nie is tyme die jumpe anak kucing yg hilang ibu,tyme tuh abu hurairah nie die otw nak g masjid...so sbb die rase mcm alooorrhh cian nye so die pon amik laa anak kucing tuh n letak dalam baju besar die..pastu tyme kat masjid Nabi perasan n tanye kat die ape dalam baju die...die pon ckap laa anak kucing yg die baru jumpe...from that laa die dapat gelaran "abu hurairah",nabi yg kasi gelaran tuh kat die...^^~
“Seorang wanita telah diseksa Allah pada hari kiamat lantaran dia mengurung seekor kucing sehingga kucing itu mati. Kerana itu Allah memasukkannya ke dalam neraka. Kucing itu dikurungnya tanpa diberi makan dan minum dan tidak pula dilepaskannya supaya ia dapat menangkap makanannya yang terdapat di bumi.” (Hadis direkodkan oleh Bukhari dan Muslim)

so kesimpulan kat sini jgn laa benci kucing...:) kdg2 menyayangi xbermaksud kite kene amik die n belai die...usap die...kiss die (mcm aq selalu buat kat kucing aq..suke3!!) hahakk...but cukup laa sekadar senyum bile nampak die...kasi die makan even ckit je kite mampu kasi...ingat laa tuh makhluk Allah~ makhluk yg Nabi kasih2 kan...kalau kite xmampu bwat mcm ape yg Nabi buat,sekurang2 nye jgn laa kite bwat bnde jahat n xbaek kat die..kan? :) aq suke ayah aq..sbb kalau tyme kitorng tnggal kat selangor dlu...rumah kitorng mcm cat nursery pon ade gak..die pantang gler jumpe kucing2 kurap n kurus..mesti die bawak balek..mandikan..sapu ubat kat kurap kucing tuh..kasi makan...bile kucing tuh dah sihat baru ayah aq lepaskan...kalau kat kedai makan,bile ayah tngok kucing lapar me0ow3 mintak makanan,tyme org dok syuhh2,sepak2 kucing tuh,ayah aq baling sekor ikan or ayam kat kucing tuh :) die xbising ape pun...senyap je makan nasi die...tu satu perangai ayah yg aq respect gler nak mampos ah...hahaha


kucing aq??haha aq ade 3ekor kucing...sekor betina...yg betina tuh warne putih+oren+hitam...die kecik je badan die even dah tua dah rasenye...tulang rangke die mmg kecik..haha but kalau sekali beranak,fuuhh~ anak smpai 6,7ekor...nie dah bape kali dah beranak..ahaha~ ayah aq die bela anak2 kucing tuh sampai dah abes menyusu n besar sikit je,then die kasi kat jiran sikit2,pakcik2 aq sikit..haha xlarat w0o nak jage smue..mau nye bankrupt bapak aq..haha lg 2ekor tuh warne oren...tapi sekor dah nyanyuk..yg nyanyuk tuh name die minyeo~ so ayah letak kat luar...xley bg duk dalam rumah nanti die berak merate2..haha tyme makan ayah kasi laa makan tapi kat luar..


nie name die simba...kitorang jumpe kat rumah sewa kakak aq yg 2nd tuh..bile ntah xingat..dlu die kecik je..kuat lari sane sni..now gemuk gler ah keje tido je..hahaha


ag sekor nieh je yg duk dalam rumah till now n sangat2 laa aktif...thats our simba^^~ aisshh die nieh laa yg menyebabkan hari2 aq sengsare...ekekeke *kidding...mane x nye,kalau aq makan tuh,xabes2 die dok jilat2 jari kaki aq,me0ow2 nak jugak..siap buat muke 20sen..haha tapi yg bagus nye die tngok je,die xde plak nak amik n bawak lari..*ade laa sekali due* tu yg aq suke sngat2 pasal die..die cam respect tuan :) pastu kalau aq isi makanan die,die makan n ade ah baki ag en...but then die mintak ag!!haha padahal dalam bekas die ade ag makanan,suruh plak tambah! haha mngade heck~ so aq yg dah malas nak dgr die membebel meoww3 so aq tuang je laa kat die..haha ckup laa ary2 kene bebel dgn "mereka"..nie nak dgr die plak membebel =="


nie satu ag perangai die yg bwat aq mcm nak gile..haha aq tinggal jap je lappy aq..balek2 je die dah bersantai2 plak atas keyboard aq..tyme aq on9 tuh die nak jugak on9!!kalau aq tngok movie die nak jugak tngok movie!! haha kadang2 suke2 hati die je jalan atas keyboard aq..mcm xde jalan laen!!padahal aq ade je nie dpan lappy..sengal nak mampos~ hohoho case ni bukan aq sorng je yg mengalami nye malah aq rase seluruh rakyat bumi turut menghadapi masalah yg same..kua3~ but kalau aq,mcm kesah plak kan,aq angkat je laa die n letak kat bawah....kdg2 aq geram sngat tyme die lalu atas keyboard aq,aq kejar die n bgi kat ayah...suruh ayah spining die..haha ayah buat ah...maen cucuk2 perut die,pastu die try nak tangkap jari ayah..haha kesian die...comel je tngok kene buli dgn ayah..haha ayah aq nieh plak,kalau maen dgn simba tuh, mcm maen dgn baby ==" excited nak mam je kan~ ummi pon same jugak..hahaha paleng2 aq suke kalau die dtg n tido dgn aq...:) pastu aq tarik die naek atas lengan aq..die tido laa...haha comel3!!but die selalu nye suke tido dkat ayah...jeles3!! ekekeke~ kalau aq kacau die tido die cam fed up ah asyik kene kacau then die lari g tido tmpat laen lak..fine fine >.<


statement kat atas nieh mcm betul gler kan..hahaha
okay lah...aq sbnarnye xberniat nak menulis post yg panjang..kerana aq xsabar nak maen game yg berjaya menarik perhatian aq..haha lawak heck maen tuh sbb boleh tngok org lukis2...buruk gler n kelakar nak mati...hahahaha plus malu jugak sbb aq lukis pon buruk ==" kdg2 segan nak maen dgn org yg kite kenal..kalau xkenal selambe badak je laa kan,sbb pastu xjumpe die dah..hahha but aq always laa jugak maen dgn kawan2 aq mcm faiz n nazwan n also adlin..haha aq maen nieh,adek2 aq tngok n gelak kan aq sekali..mmg sengal heck laa kan~ eh eh eh lupe nak ckap ape name game tuh...name die "Draw My Thing"..aq maen kat fb..hehe


seronok sngat...try ah maen...even mcm childish n merepek n xsmart mcm diablo,dota,pes n blablabla tuh laa but somehow its help to release tension...hahaha aq mmg gelak gler ah tyme maen nieh...sbb ade yg spelling pon xreti...lukis xreti...kasi hint dalam bahase dorng...ade yg jawab dalam bahase dorng pon ade!! hahaa ape dorng mencarut aq xfaham ar..LOL~ ade jugak yg siap chatting kat situ..org dok focus maen die chatting lee plop! haha lawak2...tu bukan chat site laa awop,tu game site..haha ok2...ckup ah tuh aq merepek kat sni..makin lame nanti makin melalut laa plak aq kan...okie dokie!!papaaii korang..take care always n jgn lupe jage kesihatan keyh^^~ thanks 4visiting n korang mmg gempak! adi0os!~



❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

Thursday, 5 July 2012

Allah is my everything :)

hey korang^^~ assalamualaikum...
nothing to say..just wanna share sumthing :)


success is nothing if Allah is not the only one you put everything :)
so korang xkesah laa mcm mane pun....ingat He is the one yg bgi smue nikmat kat korang...cantek?lawa?pandai?semua tuh Dia punye....bukan korang punye...:)

okey dokey...:)
-just a reminder for myself who really need to improve-

credit to :: littlemisterwalf.tumblr.com



❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

Wednesday, 4 July 2012

Bad Eyes =="

hey..assalamualaikum!!^^~ 
wahh da pkul 2 steengg w0o now..korang smue mesti da tido pon kan? haha aq??aq xmngantuk ag..kejap ag kowt aq tido...kejap ag tuh pkul bape ntah...aq mcm xnak tido je malam neyh..ahaks~ ok2 actually aq bwat post nieh sbb aq nak share sumthing yg agak interesting gak ah nak di share kan..*ayat ntah pape* haha soorryy laa tngah2 malam nieh ayat xberape nak chantek...proceed to bnde yg aq nak share sngat tuh...tadi tyme aq fb-walking..haha w0ow new phrase!ade plak kan fb-walking...:P ok sambung balek,aq pun like abes ah smue yg mane aq boleh like n suke nak like..then aq terjumpe satu post nieh...cam smart gak ah....nak tawu ke?nak nak?haha cbe tngok picture kat bawah nieh..


haha maybe laa korang dah pernah jumpe or mungkin jugak korang also the one yg like post tu same mcm aq...ehek3 xkire aq nak share jugak...sbb aq sngat2 laa impress dgn bnde nieh...heybat kan??mmg superb gler ah bg aq..hoho aq excited gler tadi smpai ajak adik aq tngok skali..ekekee~ die pon terlopong ah mulut...mcm impress ah ngan bnde nieh..iskk3 bad eyes btol..tu je actually nak share..xde ape sngat pon..just nak menceritakan ke"excite''kan aq apabila melihat bnde nieh..haha biase ah,jakun ckit kan...keh3

okey dokey..adios amigos~




❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤

Tuesday, 3 July 2012

HAHA

hey korang! assalamualaikum :)
jum bace nieh kejap...sngat kelakar...
insyaAllah boley hilang kan tension...take a look ;)











okeyh saje nak share nieh..hahaha lawak gler kan ==" haha adei adei dei dei~
okeyh adios!~


❤ Self motivation is the key to success. Be your own cheerleader! ❤